Nooddecreet Deurganckdok goedgekeurd

Print
Het Vlaams Parlement heeft het nooddecreet goedgekeurd om de werken aan het Deurganckdok in de Antwerpse haven te kunnen hervatten.
BR> Die procedure is nodig om het financiële verlies te stoppen dat wordt veroorzaakt door het stilleggen van de werken. De bouwvergunning van het Deurganckdok werd al tweemaal geschorst door de Raad van State. De werken liggen al maanden stil. Bovendien leeft de vrees dat de RvS ook de gewestplanwijziging voor het dok gaat schorsen, wat elke juridische grondslag zou onderuithalen. Daarom werd een voorstel van decreet klaargestoomd dat de Vlaamse regering toelaat een nieuwe bouwvergunning af te leveren zonder dat rekening moet gehouden worden met het gewestplan en zonder dat een advies van de RvS moet gevraagd worden. Het Vlaams Parlement zal de bouwvergunning nadien "valideren".

Het decreet werd door de meerderheidspartijen en door CD&V goedgekeurd. Het Vlaams Blok stemde tegen. Bij de christendemocraten waren er onthoudingen van Jos De Meyer en Trees Merckx. De Meyer vreest dat de landbouw het slachtoffer wordt van het decreet. Merckx zei er moeite mee te hebben "dat de rechtsstaat op het spel wordt gezet"