Belgische bedrijven blazen kippenvlees op

Print
In ongeveer de helft van de gevallen bevat kippenvlees dat door Britse groothandels wordt verkocht aan restaurants of snackbars minder vlees dan op de verpakking is aangegeven. Ook Belgische vleesbedrijven blazen het gewicht van het vlees op door water toe te voegen en in sommige gevallen proteïne uit varkensvlees om ervoor te zorgen dat het watervolume behouden blijft wanneer de kip wordt gekookt.
Britse kranten brachten woensdag verslag uit van een vijf maanden durend onderzoek van het Food Standards Agency (FSA). Dat onderzocht 68 stalen kippenvlees in Britse groothandels en ontdekte dat in 46 procent van de gevallen het vleesgehalte 5 tot 26 procent lager lag dan wat op de verpakking stond aangegeven. In het ergste geval bleek 100 gram kippenvlees opgeblazen tot 182 gram.

Het kippenvlees was meestal afkomstig uit Brazilië en Thailand en werd vervolgens "bewerkt" in vleesverwerkende bedrijven in Nederland, België, Spanje en Groot-Brittannië. Het toevoegen van water, suiker, zout, smaakstoffen en waterhoudende proteïnen is niet illegaal, aldus het Food Standards Agency, maar de ingrediënten moeten wel accuraat worden gelabeld.

De Britse dienst heeft de praktijk onder de aandacht gebracht van de bevoegde diensten in België en Nederland en het directoraat consumentenzaken van de Europese Unie. Volgens de Britse krant The Times verkopen de vleesverwerkers in België en Nederland de opgeblazen waterkip niet op hun thuismarkt. Het FSA onderzocht ook kippenvlees in de supermarkt en daar bleek het vleesgehalte aanzienlijk hoger te liggen dan in het vlees voor de horeca.