Zenith-raket met vijf satellieten tegelijk gelanceerd

Op de basis Bajkonoer in Kazachstan is maandag met succes een Zenith-raket met vijf kunstmanen gelanceerd, zo heeft de vluchtleiding bekendgemaakt.

BELGA

De tweetrapsraket van Oekraiense makelij steeg op om 18.18 uur Belgische tijd. De belangrijkste nuttige lading bestond uit de Meteor 3M-N1 satelliet. Die is gebouwd voor het Russische ruimtevaartbureau Rosaviacosmos en het Russische Staatscomité voor Hydrometeorologie. De kunstmaan moet zoeken naar natuurlijke rijkdommen, het leefmilieu in de gaten houden en weerkundige plus heliofysische informatie vergaren. Ze voert ook een experiment van de NASA naar de samenstelling van de atmosfeer mee, aldus goede Amerikaanse bron.

Daarnaast voerde de Zenith vier microsatellieten mee, waarvan er twee Russisch waren. Een eerste, een Kosmos, moet experimenten uitvoeren met betrekking tot het voorspellen van aardbevingen. De Reflektor anderzijds moet optische systemen op de grond uittesten voor het fotograferen van ruimtetuigen en ruimteschroot. Een Marokkaans satellietje voert driedimensionale standbepaling en instrumenten mee ten behoeve van aardobservatie, in het bijzonder voor de studie van de plantengroei. Tenslotte moet een Pakistaans kunstmaantje instrumenten voor aardobservatie uittesten.