Auteur L. De Witte ontvangt mensenrechtenprijs

Auteur, socioloog en onafhankelijk onderzoeker Ludo De Witte heeft vrijdagavond de prijs voor de mensenrechten 2001 van de Liga voor de Mensenrechten ontvangen in kasteel Borluut in Sint-Denijs-Westrem.

BELGA

Volgens de Liga heeft De Witte met zijn boek "De moord op Lumumba" een belangwekkende en consistente persoonlijke bijdrage geleverd in de permanente strijd voor meer menselijkheid en het recht op recht. De Witte ontving een oorkonde en een kunstwerk en toonde zich daarmee erg tevreden.

Net ervoor had hij van Daan Schalck, lid van de commissie Lumumba, te horen gekregen dat hij er met zijn boek in geslaagd was ons eigen politiek bestel in vraag te stellen. De verdienste van Ludo De Witte is dat de onderzoekscommissie naar de moord op de eerste en tot nu toe enige democratisch verkozen eerste minister van Congo er gekomen is, stelde Schalck. Het boek heeft een proces op gang gebracht waarvan ik hoop dat de onderzoekscommissie niet het eind- maar een beginpunt is. Veel meer dan de verantwoordelijkheden zijn de zwakke punten van onze democratie in de jaren zestig blootgelegd.

Volgens de Liga is het boek een standaardwerk over de periode van de interventie van de Verenigde Naties in Congo. De Witte is één van de weinige auteurs die de stereotypen doorbreekt en op zoek gaat naar andere en betere verklaringen dan diegene die we tot nu toe voor waar aannamen. Tot voor het boek had een doctoraatsstudie immers duidelijk gemaakt dat de moord een afrekening was onder Congolezen, waarvan een oude stammentwist de voornaamste oorzaak was.

Daan Schalck eindigde met de hoop uit te drukken dat de regering er op één of andere manier in slaagt om verontschuldigingen aan te bieden voor de rol die de Belgische overheid heeft gespeeld bij de moord op Patrice Lumumba.

Ludo De Witte is bij het grote publiek vooral bekend omdat zijn boek naar de oprichting van de parlementaire onderzoekscommissie naar de moord op Lumumba leidde. Van zijn hand is ook "Crisis in Congo".