Brugs graffiti-project krijgt Europese Crime Prevention Award

In het Nederlandse Utrecht is vandaag/maandag de "European Crime Prevention Award" toegekend aan het graffiti-project van de Stad Brugge. Aan die prijs is 20.000 euro verbonden. Het graffiti-project van de stad werd op 8 oktober 2001 reeds bekroond met de Belgische Prijs voor Criminaliteitspreventie.

BELGA

De "European Crime Prevention Award" richt zich tot alle Europese landen sinds 1997. De prijs werd in het leven geroepen door het Nederlandse ministerie van Justitie, maar kreeg later een Europese dimensie.

Het graffiti-project van de Stad Brugge werd gestart in 1996 om een halt toe te roepen aan het wilde spuiten en tegelijk de cultureel-artistieke kwaliteiten van graffiti-kunstenaars in spe aan te moedigen.

In Brugge werd een task-force opgericht bij de politie om de wildspuiters te vatten. In afwachting van een sanctie kunnen ze vrijwillig meewerken aan het verwijderen van graffiti door een speciaal graffititeam. Dit team kan binnen de 48 uur uitgestuurd worden voor het verwijderen van graffiti.

Maar de stad is niet ongevoelig voor het artistieke aspect van graffiti en stelt daarom werfpanelen en stadseigendommen ter beschikking om graffiteurs hun ding te laten doen. Voor beginnende graffiteurs worden workshops georganiseerd.

Aangeboden door onze partners