"Inbreng Biac verzekerd"

Biac, de uitbater van de luchthaven van Zaventem, heeft maandag groen licht gegeven voor een investering in de nieuwe luchtvaartmaatschappij DAT+. Met de Vlaamse regering gaan de gesprekken intussen verder. Tegen dinsdag wordt een definitieve beslissing verwacht. Dat heeft Etienne Davignon maandagavond gezegd tijdens een persconferentie. Samen met Maurice Lippens maakte Davignon er een stand van zaken op rond het dossier van de opvolger van Sabena.

BELGA

De Vlaamse regering liet maandag alvast weten dat ze bereid is met 25 miljoen euro over de brug te komen. Het geld zou worden geïnvesteerd in Biac. Davignon en Lippens beklemtoonden dat zonder de inbreng van de gewesten het businessplan voor DAT+ niet kan worden gefinancierd.

Ook het afhaken van Belgocontrol is niet definitief. Belgocontrol zou de situatie dindag herbekijken, gaven beiden aan. De Leuvense brouwerijgroep Interbrew investeert evenmin, maar wel bepaalde familiale aandeelhouders van Interbrew, zo liet Davignon weten.

Biac liet na grondig onderzoek van het businessplan weten dat het een financiële inbreng zal doen. De luchthavenuitbater herinnert aan het belang van de aanwezigheid van performante 'home carriers' op de luchthaven, zowel voor de aantrekkelijkheid van de luchthaven als voor de ontwikkeling van de perifere luchthavenactiviteiten. Dat is met name van belang voor Zaventem en de naburige gemeenten die zwaar lijden onder het faillissement van Sabena, zo luidt het in een mededeling.

Alleszins blijft de toekomst van SIC, het coördinatiecentrum van het voormalige Sabena, cruciaal voor het voortbestaan van DAT. Als de schuldeisers van SIC woensdag instemmen met het herstelplan, dan kan de handelsrechtbank donderdag een definitief gerechtelijk akkoord toestaan. Dat maakt tevens de weg vrij voor een officieel overnamebod op de aandelen DAT, die momenteel in handen zijn van de curatele.

Om de financiering van het businessplan rond te krijgen, hebben de investeerders rond Davignon en Lippens dringend 100 miljoen euro nodig van SIC. Zonder die injectie is de take-off van DAT+ meer dan onzeker.