Vijf offertes voor bouw van Belgisch-Luxemburgs transportschip

Vijf Europese scheepswerven hebben een offerte ingediend voor de bouw van het toekomstig Belgisch-Luxemburgs strategisch transportschip, zo is maandag van Belgische militaire bronnen vernomen. Dit multifunctioneel schip moet onder meer in staat zijn circa 300 voertuigen te transporteren en ook helicopters.

BELGA

Kandidaat-bouwers konden hun offerte indienen tot maandagvoormiddag 10 uur. Op 1 juni keurden de Belgische en Luxemburgse regeringen het project ter waarde van circa 7,6 miljard frank (zowat 200 miljoen euro) goed. Met het strategisch transportschip willen de beide landen tegemoet komen aan het gebrek aan transportmiddelen bij de Europese legers.

De vijf kandidaat-bouwers zijn het Italiaanse Fincantieri, het Spaanse Izar, scheepswerf De Schelde uit Nederland en de Franse Chantiers de l'Atlantique en DCN-International, een filiaal van Direction de la Construction Navale dat afhangt van het Franse ministerie van Defensie.

De offertes zullen nu bestudeerd worden door een Belgische militaire evaluatiecommissie. In de lente wordt een beslissing verwacht welke werf het strategisch transportschip mag bouwen. "Dit programma moet absoluut voor het einde van 2002 aangevat zijn", zo benadrukte een expert van het dossier. Het schip zou omstreeks 2015 in de vaart moeten komen. België draagt 75 procent van de kosten, Luxemburg het resterende kwart.