Prijzen consumptiegoederen in EU lopen nog sterk uiteen

De prijzen van consumptiegoederen in de EU-lidstaten zijn de afgelopen tien jaar wel naar elkaar gegroeid, maar er zijn nog steeds grote verschillen. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van de Europese Commissie. Een daling van de prijsverschillen die rond 1990 inzette, is de laatste jaren vrijwel tot staan gekomen.

BELGA

In supermarkten is nog steeds sprake van soms 'dramatische' prijsverschillen, aldus het rapport. Zo kost een blikje cola in een Deense supermarkt bijna twee keer zoveel als in een vergelijkbare winkel in Duistland. Voor mineraalwater dient in Zweden tot 300 procent meer neergeteld te worden dan in Frankrijk. Shampoo is in Nederland haast eens zo duur als in Spanje.

Volgens eurocommissaris voor Interne Markt, Frits Bolkestein, is meer haast geboden met een aantal markthervormingen die al wel in EU-verband zijn afgesproken, maar in de praktijk nog op zich laten wachten. Het gaat dan om zaken als het goedkoper maken van grensoverschrijdend betalingsverkeer (waarover de EU-lidstaten zeer onlangs een akkoord bereikten) en het vergemakkelijken van investeringen in andere lidstaten.

"Het onderzoek toont aan dat de burgers al aanzienlijke voordelen genieten van de interne markt. Maar bij meer economische hervormingen zouden de voordelen groter zijn," aldus Bolkestein. Volgens hem zullen hervormingen die leiden tot een beter functionerende interne markt, het risico op een economische recessie verkleinen.

Aangeboden door onze partners