Pharming sluit akkoord met Genzyme

Het Nederlands biotechnologiebedrijf Pharming blijft overeind. Het kwakkelende concern heeft een overeenkomst gesloten met de rijke Amerikaanse partner Genzyme, waarmee het medicijnen produceert. Beide bedrijven laten alle juridische procedures vallen. Het Belgische filiaal van Pharming in Geel wordt volledig overgenomen door Genzyme.

BELGA

"Alle horden zijn nu weggenomen voor een doorstart," aldus directeur R. Strijker. Pharming is al tijden naarstig op zoek naar financiers. De ruzie met Genzyme was potentiële geldschieters een doorn in het oog. Eerst vrede stichten, dan geld, was de voorwaarde, erkent Strijker.

Vorige week kreeg Pharming van de rechtbank in Den Haag een definitief gerechtelijk akkoord, waarmee de kans op een doorstart groeide. Hiermee kan Pharming de schuldeisers immers afhouden. Daarmee is de werkgelegenheid van de ongeveer tweehonderd medewerkers bijna veilig gesteld.

De verhouding tussen Pharming en Genzyme was danig verslechterd door de dreigende teloorgang van het Leidse concern. Beide hebben maandag afgesproken alle juridische procedures tussen de bedrijven te staken. Ook de claims vervallen daarmee. "We hebben over van alles geruzied. Wij kunnen door en zij kunnen door," concludeert Strijker maandag verheugd.

Het vredesakkoord omhelst alle geschilpunten. Genzyme koopt alle rechten van Pharming op het gebied van diagnose en behandeling van de ziekte van Pompe. Hiermee zijn de negen patiënten die deelnemen aan het onderzoek naar bestrijding van deze dodelijke ziekte verzekerd van medicijnen. Ook neemt Genzyme de Belgische dochteronderneming van Pharming volledig over.

Die overname was al eerder beklonken, maar Pharming Nederland had tegen die overname beroep aangetekend bij het Hof van Beroep in Antwerpen.