Tips NBB moeten euro-introductie vlot doen verlopen

De Nationale Bank van België (NBB) verspreidt binnenkort zo'n 2 miljoen infoblaadjes met enkele praktische tips voor een vlot verloop van de euro-start. Dat heeft commissaris-generaal voor de euro Jan Smets maandag op een persconferentie gezegd. Over 22 dagen wordt de eenheidsmunt geïntroduceerd.

BELGA

De flyers zijn zowel gericht aan de handelaars als aan particulieren. De NBB raadt de handelaars onder meer aan om reeds v/o/o/r 1 januari 2002 euromunten en -biljetten aan te schaffen. Zo kunnen ze de eerste dagen van 2002 doorkomen. Handelaars zouden best ook vandaag nog hun betaalterminals in euro activeren. Volgens Banksys zou nog maar 15 procent van de handelaars dat gedaan hebben, aldus Smets.

Particulieren kunnen zich vanaf 15 december een eurominikit aanschaffen met euromuntstukken ter waarde van 12,40 euro (500 frank). In totaal werden zo'n 5,5 miljoen kits vervaardigd - 1,5 miljoen meer dan oorspronkelijk voorzien. Op 15 december wordt ook de spaarpotactie beëindigd. De NBB kreeg inmiddels al zo'n 300 miljoen Belgische munten binnen. Naast munten werden ook al zo'n 5 miljoen biljetten van 10.000 frank en 6 miljoen biljetten van 2.000 frank binnengebracht.

De NBB raadt de particulieren ook aan om aankopen met een betaalkaart te betalen en gemengde betalingen - deels in euro, deels in frank - zo veel mogelijk te vermijden. Ze wijst er evenwel op dat het verboden is om met de nieuwe eenheidsmunt te betalen v/o/o/r 1 januari 2002. Deze regel is bij wet vastgelegd. De wet moet eerstdaags in het Belgisch Staatsblad verschijnen.

Inmiddels zetten de bedrijven hun voorbereiding op de omschakeling naar de euro naarstig verder. Uit de enquête van de NBB blijkt dat 58 procent van de ondervraagden eind oktober klaar was met de omschakeling. 40 procent zat in de implementatiefase. Slechts 3 procent van de ondernemingen zei nog niets te hebben ondernomen.

Vooral de bouwsector blijft nog wat achterop hinken, stelt Smets. Ook is bij meer dan de helft van de kleine ondernemingen en éénmanszaken de omschakeling nog niet voltooid. In totaal werden 2.862 ondernemingen bevraagd.

Smets liet maandag ook nog eens weten dat de biljetten van 500, 1.000, 2.000 en 10.000 frank uit veiligheidsoverwegingen ontwaard zullen worden. Dit gebeurt door de biljetten op een welbepaalde plaats te perforeren.