VS overwegen video met 'bekentenis' Bin Laden vrij te geven

De Amerikaanse regering overweegt een video-opname vrij te geven waarop Osama bin Laden zou verklaren dat hij aangenaam verrast was door de omvang van de schade van de terreuraanslagen van 11 september.

APNED

Volgens personen die de opnames hebben bekeken vertelt Bin Laden op de band dat hij enkele uren voor de aanslagen het nieuws aanzette, in afwachting van berichten over de vernietiging. Ook is te horen en te zien dat Bin Laden personen in zijn gezelschap vertelt dat er nog meer verwoesting zal volgen.

De Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad besprak maandag of de opname moet worden vrijgegeven, zei Witte-Huiswoordvoerder Ari Fleischer. Hoewel president George W. Bush Bin Laden geen enkele publiciteit wil geven, denkt hij dat het belangrijk is de opname te laten zien "opdat de mensen zullen weten wat Osama bin Laden hierover heeft gezegd", zei Fleischer.

Fleischer zei dat de video verschilt van de andere video's die van Bin Laden te zien zijn geweest, waarvan in kringen van de Amerikaanse inlichtingendiensten wordt vermoed dat ze geheime codes bevatten. Fleischer zei dat het kennelijk niet gaat om een propagandafilm, maar om "een gesprek dat werd gefilmd terwijl hij met andere mensen sprak".

Vice-president Dick Cheney zei zondag dat Bin Laden "er blijk van geeft precies te weten wat er is gebeurd" en concludeerde dat "er geen twijfel bestaat over zijn verantwoordelijkheid voor de aanslagen". Volgens de Washington Post is de band gevonden in een woonhuis in het Afghaanse Jalalabad.

Voor de Amerikaanse regering is het belangrijk om moslims, met name in islamitische landen, te overtuigen van de schuld van Bin Laden. Daarom gaan er binnen de regering en het Congres stemmen op voor vrijgave van de band. Sommige deskundigen daarentegen betwijfelen of het zin heeft de opname te publiceren. Zij menen dat het voor gewone moslims, in ieder geval in Arabische landen, niet veel uitmaakt of Bin Laden wel of niet schuldig is. Zij hebben vooral oog voor de slachtoffers van de bombardementen onder de burgerbevolking in Afghanistan en zien in de oorlog ten minste deels een oorlog tegen de islam en de Arabieren.

De directeur van het Arabische tv-station Al-Jazeera, Mohammed Jassim al-Ali, zei dat de band niet aan het station is aangeboden, zoals de eerdere opnamen met Bin Laden.