Palestijns minister Chaath protesteert tegen EU-vraag

De Palestijnse minister van Internationale Samenwerking, Nabil Chaath, heeft maandag geprotesteerd tegen de beslissing van de EU om de ontmanteling te vragen van de terroristische netwerken van Hamas en de islamitische Jihad. Die twee bewegingen zijn verantwoordelijk voor anti-Israelische aanslagen.

BELGA

"Het is onze verantwoordelijkheid (van de Palestijnse Autoriteit, nvdr) om maatregelen te nemen" die geschikt lijken om te strijden tegen de gewelddaden en te verzekeren dat alle Palestijnen het staakt-het-vuren respecteren, benadrukte Chaath na afloop van een ontmoeting met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

Chaath herhaalde nog eens dat de Palestijnse Autoriteit de gewelddaden tegen Israelische burgers heeft veroordeeld, maar wel begrip heeft voor de context waarin ze plaatsvinden.

De Palestijnse minister onderstreepte dat de Palestijnen het recht hebben op "zelfverdediging" tegen het terrorisme dat de Hebreeuwse staat tegen hen gebruikt. "De tien agelopen dagen hebben de Israeli's systematisch geprobeerd alle Palestijnse politieposten te vernietigen", terwijl die agenten net belast zijn met de strijd tegen de extremistische bewegingen, aldus Chaath.

Chaath vroeg om Europese waarnemers ter plaatse, volgens hem "de enige manier om substantiele vooruitgang op het terrein te boeken".