EU vraagt ontmanteling van Hamas en Jihad

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken hebben de Palestijnse Autoriteit gevraagd de "terroristische netwerken van Hamas en de islamitische Jihad" te ontmantelen en het einde van de gewapende intifada uit te roepen. Israel van zijn kant wordt gevraagd zijn militairen terug te trekken uit de Palestijnse gebieden. Dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hubert Vedrine, maandag tijdens een persconferentie.

BELGA

De EU-ministers hopen met hun voorstellen bij te dragen tot een onmiddellijke heropstart van de vredesonderhandelingen in het Midden- Oosten (in overleg met de VS, Rusland en de VN), en dat zonder voorafgaandelijke voorwaarden. De ministers hadden maandagmiddag aparte gesprekken met de Israelische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, en met de Palestijnse minister voor Internationale Samenwerking, Nabil Chaath.

De buitenlandministers vinden de situatie in het Midden-Oosten "extreem ernstig" en roepen de Palestijnse Autoriteit op alle verdachten te arresteren en juridisch te vervolgen, evenals een publieke oproep te doen in het Arabisch om een einde te stellen aan de gewapende intifada.

De Vijftien vroegen aan Israel om zijn soldaten terug te trekken uit de Palestijnse gebieden, de buitengerechtelijke executies stop te zetten, de blokkades en alle beperkingen opgelegd aan het Palestijnse volk op te heffen en de joodse kolonisering te stoppen.

Rekening houdend met het standpunt van de Vijftien en in het licht van de gesprekken met de ministers Peres en Chaath, is Hoog EU-vertegenwoordiger Javier Solana gevraagd maandagavond naar het Midden-Oosten te vertrekken. Hij zal verslag van zijn missie uitbrengen aan de Europese staats- en regeringsleiders tijdens de top van Laken.