Scherpe toon EU tegen Palestijnen

De Europese Unie heeft de Palestijnen maandag op scherpe toon gemaand de terreurbewegingen Hamas en Jihad de beslissende slag toe te brengen en de Palestijnse opstand voor beëindigd te verklaren. Tegelijkertijd sprak de EU zich uit voor een levensvatbare Palestijnse staat en werd het bestaansrecht van Israël bekrachtigd. De EU zei dat Hamas en Jihad als de hoofdverantwoordelijken gelden voor de bloedige aanslagen van de laatste weken in Israël.

APNED

Maar ook andere extremistische organisaties moeten harder worden bestreden door de Palestijnse Autoriteit, zo klonk het vanuit Brussel. De EU riep Israël op af te zien van verdere vergeldingsacties, die als doel hebben Palestijnse extremisten te doden.

In Brussel overlegden de Israëlische minister van buitenlandse zaken Shimon Peres en de Palestijnse minister voor internationale samenwerking Nabil Shaath maandag apart met de ministers van buitenlandse zaken van de EU. Na eerder overleg met de Belgische premier Guy Verhofstadt - België is momenteel EU-voorzitter - klonken er al sombere geluiden in Brussel. Peres klaagde over het gebrek aan leiderschap bij de Palestijnen, terwijl Shaath Israël beschuldigde van onwil om een vreedzame oplossing voor het conflict te zoeken.

Ondanks de slechte vooruitzichten op een spoedige doorbraak stuude de EU haar coördinator voor het buitenlands beleid, Javier Solana, maandag naar het Midden-Oosten. Solana zal maandagavond spreken met de Amerikaanse gezant Anthony Zinni, die heeft gedreigd naar huis te gaan als de partijen niet binnen twee dagen tot een vergelijk komen. Dinsdag zal Solana overleggen met de Israëlische premier Ariel Sharon en de Palestijnse leider Yasser Arafat.