Europa trekt ten strijde tegen nieuwe drug

De Europese Commissie gaat de EU-lidstaten voorstellen controlemaatregelen te nemen tegen een nieuwe synthetische drug, PMMA. Dat heeft een commissiewoordvoerder maandag meegedeeld. De drugs zijn nauw verwant met ecstasy (XTC) en kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid, zo staat in een rapport van Europese deskundigen.

BELGA

De experts maakten hun rapport op onder auspiciën van het wetenschappelijk comité van het Europees Observatorium voor Drugs en Drugsverslaving. PMMA werd voor het eerst synthetisch geproduceerd in 1938, maar wordt pas sinds kort verkocht als XTC (MDMA) en gebruikt "voor recreatieve doeleinden", aldus het rapport.

PMMA wordt in de Europese Unie gebruikt samen met PMA (amfetamine) en soms ook in combinatie met andere drugs die als pilletjes worden verkocht, zoals XTC.

Volgens het rapport is PMMA verantwoordelijk voor drie gekende overlijdens in de EU. De drug stelt een hoger risico op verscherpte toxiciteit, zo blijkt uit dierenproeven.

"De zwakke effecten van PMMA, in vergelijking met die van XTC, kunnen worden gezien als een zwakte of gebrek aan efficientie van de pil. Dat kan leiden tot het grijpen naar meer pillen, en bijgevolg tot een overdosis", legt het rapport uit.

Als de lidstaten het voorstel van de Commissie aanvaarden, verbinden ze zich ertoe de nodige maatregelen te nemen om PMMA onder controle te krijgen. PMMA valt dan ook onder de gerechtelijke bestraffing die voorzien is in de wetgeving, in overeenstemming met de VN-Conventie terzake.