Dodental Ebola in Gabon opgelopen

Het dodental als gevolg van de uitbraak van Ebola in Gabon is opgelopen tot elf, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag gezegd.

APNED

Alle sterfgevallen deden zich vorige week voor in het oerwoud van Ogooue Ivindo in het noordoosten van Gabon, waar dorpelingen ook een hoge sterfte onder mensapen meldden. Specialisten van de WHO zijn op weg naar het gebied.

Het zeer gevaarlijke Ebolavirus wordt overgedragen via lichaamsvloeistoffen, zoals slijm, speeksel en bloed. Van de mensen die besmet raken overlijdt tussen de 50 en 90 procent. Na een besmetting duurt het vier tot tien dagen voordat de eerste, griepachtige verschijnselen zich voordoen. Uiteindelijk veroorzaakt het virus hevige inwendige bloedingen, braken en diarree. Er bestaat geen geneesmiddel voor, maar patiënten die snel tegen uitdroging worden behandeld hebben een redelijke kans op overleving. Wetenschappers vermoeden dat het Ebolavirus via insecten of andere dieren bij de mens terecht komt.

De laatste grote uitbraak van Ebola deed zich vorig jaar voor in Uganda, waar 224 mensen aan de ziekte overleden. Bij een vorige uitbraak in Gabon in 1996-'97 overleden 45 mensen.