Kofi Annan krijgt honderdste Nobelprijs Vrede

Secretaris-generaal Kofi Annan heeft maandag in Oslo namens de Verenigde Naties de honderdste Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst genomen.

APNED

In zijn aanvaardingsrede ging Annan in op de terroristische aanslagen van 11 september en benadrukte hij het belang van de bestrijding van ongelijkheid en armoede en de democratisering van de wereldgemeenschap om de voedingsbodem voor radicale bewegingen weg te nemen.

"De wereld is de 21ste eeuw binnengegaan door een poort van vuur", aldus Annan, die in zijn rede citaten uit de bijbel, de koran en van Confucius aanhaalde om duidelijk te maken dat alle grote religies tolerantie als een van hun kernwaardes hebben.

Nobelcomité-voorzitter Gunnar Berge zei dat de VN onder de leiding van Annan veel aan prestige hebben gewonnen en in de internationale politiek een steeds belangrijkere rol vervullen. Annan is sinds 1997 secretaris-generaal van de VN. Hij heeft in zijn beleid de nadruk gelegd op de bestrijding van armoede, schendingen van mensenrechten en het versterken van de bemiddelingsrol van de VN bij gewapende conflicten.

Ter ere van de honderdste prijsuitreiking waren meer dan twintig voormalige winnaars van de Vredesprijs in Oslo aanwezig, onder wie de Oost-Timorese vrijheidsstrijder José Ramos Horta en de Zuid-Afrikaanse bisschop Desmond Tutu. Grote afwezige was de Birmaanse winnares van de Nobelprijs voor de Vrede in 1991, Aung San Suu Kyi, die nog altijd in gevecht is met het militaire regime in haar land. Ex-Beatle Paul McCartney was een van de artiesten die optraden bij het uitreikingsgala.

Aan de Nobelprijs is behalve oorkondes en gouden medailles een geldbedrag van tien miljoen Zweedse kroon verbonden, ongeveer 2,4 miljoen gulden.

De Nobelprijzen voor literatuur, geneeskunde, natuurkunde, scheikunde en economie worden eveneens maandag uitgereikt, maar dan in Stockholm.