Verdachte aanslag ambassade VS gearresteerd in Kenia

De autoriteiten in Kenia hebben een man gearresteerd die betrokken zou zijn geweest bij de aanslag op de Amerikaanse ambassade in Nairobi in 1998. De verdachte, Ahmed Salim Swedan, zou banden hebben met het al-Qaidanetwerk van de verdachte terrorist Osama bin Laden.

APNED

Swedan werd zaterdag aangehouden in Mandera, 800 kilometer ten noordoosten van Nairobi. De naam van Swedan werd in 1998 toegevoegd aan de Amerikaanse lijst met verdachten van de bomaanslagen op de ambassades in Kenia en Tanzania, die vrijwel gelijktijdig plaatshadden. Swedan was een van de vijf voortvluchtige verdachten die staan genoemd in de aanklacht die na de aanslagen werd opgesteld tegen Bin Laden. De Amerikaanse president George Bush gaf op 10 oktober een lijst uit met de 22 meest gezochte terroristen, een maand na de aanslagen in New York en Washington. Swedan stond op de lijst met een prijs van vijf miljoen dollar (ruim twaalf miljoen gulden) op zijn hoofd.

Volgens de Britse regering was Swedan een van de twee terroristen die een vrachtwagen kochten waarmee op 7 augustus 1998 explosieven naar de Amerikaanse ambassade in Nairobi werden gereden. Bij de aanslag kwamen 219 mensen om het leven, onder wie twaalf Amerikanen.

De bomexplosie bij de ambassade in Dar es Salaam in Tanzania kostte twaalf mensen het leven. In verband met beide aanslagen zijn in de Verenigde Staten vier mensen veroordeeld. Twee van hen werden door Kenia vlak na de aanslagen al uitgeleverd.