Europees aanhoudingsbevel komt er toch

Italië zal het akkoord rond het Europese aanhoudingsbevel tekenen. De tekst "zal immers worden aangepast" om tegemoet te komen aan de eisen van Rome. Dat zegt de Italiaanse minister voor Communautair Beleid, Rocco Buttiglione, maandag in de krant 'Il Messaggero'. Vandaag/maandagavond roept de Italiaanse premier Silvio Berlusconi zijn regering samen in Rome om zich over het Europese aanhoudingsbevel te buigen. Dinsdag krijgt Berlusconi Belgisch eerste minister en EU-voorzitter, Guy Verhofstadt, over de vloer in het kader van de tocht van de Europese hoofdsteden van die laatste.

BELGA

Italië dringt erop aan dat corruptie, het witwassen van geld en fraude worden geschrapt van de lijst van 32 misdrijven waarop het Europees aanhoudingsbevel van toepassing zou zijn. De veertien andere EU-lidstaten gingen vorige donderdag wel akkoord met die lijst van misdrijven waarvoor het principe van de wederzijdse strafbaarstelling bij de uitlevering van een verdachte zou wegvallen. In 'Il Messaggero' stelt Buttiglione nu dat Italië het akkoord zal tekenen "omdat de tekst zal worden aangepast". "Ik weet niet of de handtekening er morgen (dinsdag) komt of vrijdag op de Europese top van Laken, maar ze komt er in elk geval", aldus nog Buttiglione. Intussen raakte ook bekend dat premier Guy Verhofstadt maandagochtend in Brussel een "lang onderhoud" heeft gehad met de Italiaanse buitenlandminister Renato Ruggiero over het Europees aanhoudingsbevel. De woordvoerder van Ruggiero omschreef het gesprek als "hartelijk". Volgens hem wil de Italiaanse premier Berlusconi "tot een voor iedereen bevredigend akkoord komen, nog voor de top van Laken van vrijdag en zaterdag".

Buttiglione heeft in 'Il Messaggero' weinig vriendelijke woorden over voor premier Verhofstadt. "Het is een beetje vreemd dat een EU-voorzitter zich zo gedraagt, weinig beleefd en in westernstijl. Maar Verhofstadt is gewoon om zich zo te gedragen. Lidmaatschap van de Socialistische Internationale en partijdigheid hebben bij dat gedrag altijd de overhand gehad op het besturen van de EU", stelt Buttiglione. De Italiaanse minister alludeert op de dreiging van Verhofstadt en de andere Europese partners van Italië om wanneer Rome niet inbindt, via de procedure van versterkte samenwerking het akkoord over het aanhoudingsbevel toch door te duwen. Veertien van de vijftien lidstaten zouden het Europees aanhoudingsbevel dan invoeren. "Zonder Italië komt er geen akkoord", weet Buttiglione. "De procedure voor versterkte samenwerking zoals het Verdrag van Nice die voorziet, is immers nog niet van kracht".