Vluchtelingen wilden naar Groot-Brittannië

De acht illegalen die zaterdag dood aangetroffen zijn in een container in Ierland, dachten mogelijk dat ze, samen met vijf anderen die de reis wel overleefden, op weg waren naar Groot-Brittannië.

BELGA

Ze zouden per ongeluk op een schip richting Ierland beland zijn. Dat heeft een woordvoerder van de Ierse politie maandag gezegd. Eén vluchteling had de Albanese nationaliteit, een andere de Algerijnse, de andere elf kwamen uit twee Turkse families, aldus de woordvoerder die benadrukt dat de politie nog bezig is met de verificatie.

De vijf overlevenden, een jongeman van 17, twee mannen van 31, één van 35 en een vrouw van 40, "zijn aan de beterhand, bij bewustzijn en herstellen in het ziekenhuis". De vrouw verloor haar echtgenoot en twee kinderen, een andere overlevende verloor zijn echtgenote en ook twee kinderen. De Ierse politie heeft via Interpol aan verschillende Europese politiemachten hulp gevraagd bij het onderzoek. "Wij gaan er van uit dat de illegalen in België aan boord van de container geraakt zijn, denkend dat het schip richting Groot-Brittannië zou varen", aldus de woordvoerder. De rit zou dan slechts enkele uren geduurd hebben. Nu duurde het vijf dagen alvorens de verstekelingen op de bewuste plaats aankwamen. Dokter Paddy McKiernan van het Wexford General Hospital die de overlevenden behandelt, vertelde dat de overlevenden in een kritieke toestand gevonden werden: "Ze hadden een groot zuurstoftekort, waren onderkoeld en vertoonden uitdrogingsverschijnselen. De gezondheidstoestand van de vijf is deze ochtend (maandag) zichtbaar vooruitgegaan." De Ierse minister van Justitie John O'Donoghue heeft maandag op de radio RTE verklaard dat de zaak van de overlevenden "met mededogen" zal behandeld worden. Hij liet verstaan dat de vijf zonder problemen een vluchtelingenstaat zouden krijgen "uit humanitaire overwegingen". In 2000 heeft Ierland 40.000 werkvergunningen afgeleverd aan immigranten uit niet-EU-landen. Er werden 10.000 asielaanvragen ingediend, aldus de minister.