Amerikanen blijven Tora Bora bombarderen

Maandagochtend vroeg hebben Amerikaanse B-52- bommenwerpers opnieuw het grottencomplex Tora Bora in het oosten van Afghanistan gebombardeerd. Amerikaanse mariniers zijn begonnen met de bouw van een tijdelijke gevangenis voor krijgsgevangenen in hun woestijnbasis bij Kandahar. Constante bombardementen op de stellingen van Al-Qaida moeten de weg vrij maken voor een massale grondaanval van zeker 2.500 Afghaanse alliantie-strijders. Amerikaanse functionarissen en sommige Afghaanse legercommandanten vermoeden dat Osama bin Laden zich, samen met een groot aantal Arabische Al-Qaida strijders, verschuilt in het uitgestrekte ondergrondse gangenstelsel van Tora Bora. Andere Afghaanse strijders denken echter dat Bin Laden is gevlucht naar de bergen bij de stad Kandahar - tot afgelopen vrijdag het laatste Taliban-bolwerk. Ook de hoogste leider van de Taliban, mullah Mohammed Omar, zou zich teruggetrokken hebben in de bergen bij Kandahar.

APNED

Even buiten de Amerikaanse basis Rhino, in de woestijn bij Kandahar, is een tijdelijk detentiecentrum voor krijgsgevangenen in aanbouw. Volgens woordvoerder kapitein David Romley is het centrum bedoeld voor personen die in hechtenis zijn genomen door Amerikaanse militairen. Terwijl hun status wordt bepaald door het Amerikaanse leger, zullen de gedetineerden worden behandeld als krijgsgevangenen en voorzien van voedsel en enige medische verzorging. Ook de Amerikaanse Taliban-strijder John Walker wordt vastgehouden in kamp Rhino. De 20-jarige Walker is herstellende van uitdroging en een kogelwond in zijn been. Generaal Richard Myers, voorzitter van de Amerikaanse gezamenlijke chefs van staven, zei dat Walker nuttige informatie heeft verstrekt. Er is volgens Myers nog geen beslissing genomen over het lot van Walker.

In Kandahar hebben rivaliserende krijgsheren hun twist over het bestuur van de stad bijgelegd en toegestaan dat de voormalige gouverneur Gul Agha op zijn post terugkeert. Interim-premier Hamid Karzai, die heeft bemiddeld bij de onderhandelingen in Kandahar, bereidt zich nu voor op zijn ambtsaanvaarding in de hoofdstad Kabul, op 22 december.