26 maanden effectief voor jonge oplichter

Maandag heeft de Gentse correctionele rechtbank de 23-jarige Rachid A. uit Gent veroordeeld tot 26 maanden effectieve celstraf voor verscheidene feiten van vervalsing, oplichting, misbruik van vertrouwen en weerspannigheid. Hij moet ook een boete betalen van 2975 euro (120.000 frank).

BELGA

In de periode van januari tot juni 2001 pleegde Rachid A. volgens het openbaar ministerie het ene criminele feit na het andere. De man lichtte zijn eigen familie en vrienden op, liet hun paspoorten vervalsen en haalde met valse volmachten grote bedragen van hun rekeningen. Hij verrijkte zich ook door een bedrieglijk GSM-handeltje op te zetten. Aan de kopers vroeg hij een voorschot, maar de GSM's werden nooit geleverd.

Toen Rachid A. in januari 2001 in de Gentse Overpoortstraat werd tegengehouden door politie, wendde hij voor dat hij diplomatieke bescherming genoot en dat de politieagenten zich aan een fiks incident mochten verwachten. Tijdens huiszoekingen vonden de speurders bij de verdachtehandleidingen over valsmunterij en het overvallen van postkantoren. De jonge Gentenaar had zelfs de nummerplaat van Prins Laurent nagemaakt. In juni 2001 werd de jonge crimineel aangehouden.

"De man is een fantast en vooral een uiterst ingenieuze crimineel," zei de procureur. Psychologen oordeelden dat Rachid A. toerekeningsvatbaar is en dat hij een gevaar is voor de maatschappij.