Van der Biest naar Lantingevangenis

Conform de beschikking van de Luikse Luikse raadkamer is gewezen Waals minister van pensioenen Alain Van der Biest maandagnamiddag opgepakt om te worden opgesloten in de gevangenis van Lantin. Even voor 15.00 bevestigde Van der Biest dat de politie op het punt stond het bevel tot bijlijfneming uit te voeren. "Ze komen me halen, ik gaf mee", aldus de gewezen minister.

BELGA

BR> De advocaten van de verdediging toonden zich verrast door de beslissing van de raadkamer om de bijlijfneming te bevelen. Het openbaar ministerie had daar in zijn requisitoir tijdens een eerdere zitting op aangedrongen, maar zonder zijn vordering te motiveren. Geen van de advocaten had op dit punt gerepliceerd omdat een raadkamer zo'n maatregel hoogst uitzonderlijk treft. Volgens de verdediging had de voorzitter van de raadkamer overigens laten doorschemeren dat er geen bijlijfneming zou worden uitgesproken.

Alain Van der Biest die als eerste werd opgepakt, verklaarde maandagmiddag "de instorting nabij te zijn". "Een onschuldige wordt andermaal gestraft", zo zei de gewezen minister.

Zijn medebeschuldigden zullen in de loop van de namiddag worden opgepakt. De meesten onder hen woonden de zitting van de raadkamer niet bij en moesten het nieuws via radio en tv vernemen. De advocaten van de verdediging lieten weten dat zij beroep zullen aantekenen tegen de arrestatie van hun clienten.

De Luikse KIB zal midden januari een eerste zitting wijden aan de verwijzing naar assisen. Het assisenproces over de moord op Andre Cools wordt verwacht najaar 2002.