Michel ongerust over behandeling Arafat door de VS

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, heeft donderdag zijn Amerikaanse collega Colin Powell gesproken over zijn "ongerustheid" over de manier waarop Washington de Palestijnse president Yasser Arafat behandelt na de laatste aanslagen in Israel.

BELGA

Michel, die de EU-ministerraad nog voorzit tot het einde van de maand, had donderdagochtend een korte ontmoeting met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Dat gebeurde voor de bijeenkomst in Brussel van de ministers van Buitenlandse Zaken van de NAVO. Michels entourage beschreef het onderhoud als "rechtuit".

De Amerikaanse president George W. Bush is steeds minder soepel tegenover Arafat. Hij riep de internationale gemeenschap ook op om eveneens druk uit te oefenen op de Palestijnse leider, om de terroristen op te jagen en de aanslagen tegen Israel te stoppen. "Er zijn duidelijk mensen die het wapen van de terreur willen gebruiken om de vrede te doen mislukken. Arafat moet tonen dat hij hen aankan en hen voor het gerecht te brengen", zo sprak Bush woensdag.

Na de aanslagen die afgelopen weekend werden gepleegd in Jeruzalem en Haifa, de meest dodelijke sinds het begin van de Intifada veertien maanden geleden, is de houding van Washington tegenover de Palestijnse leider erg verhard. De VS hebben impliciet hun zegen gegeven aan de vergeldingsacties die de Israëlische eerste minister Ariel Sharon begon. Sharon houdt Arafat onmiddellijk verantwoordelijk voor de recente aanslagen.

Volgens de entourage van Michel, moet de internationale gemeenschap er toch mee doorgaan de Palestijnse president te erkennen als een echte gesprekspartner, die alle onderhandelingen van het vredesproces heeft geleid. "Wie anders dan Arafat kan deze rol vervullen", zo vraagt een bron dichtbij het Belgisch EU-voorzitterschap zich af.

Aangeboden door onze partners