'Moulin Rouge' eerste laureaat traditionele eindejaarslijstjes

De controversiele musical 'Moulin Rouge' van Baz Luhrmann - een film waar je voor of tegen bent, zonder tussenweg - is door de National Board of Review (NBR) tot de beste film van het bijna voorbije jaar verkozen. Met de hitlijst van de vereniging van Amerikaanse filmcritici en -wetenschappers, waartoe zowel historici als docenten en studenten van filmhogescholen behoren, is tevens, bijna vier maanden voor D-day, de strijd om de Oscars begonnen.

BELGA

Nicole Kidman greep voor haar vertolking in de musical evenwel naast de oppergaai. Als beste actrice noemde de NBR Halle Berry voor haar rol in het elektrische stoel-drama 'Monster's Ball'. In die film speelt zij naast Billy Bob Thornton, die tot beste acteur werd verkozen voor zijn rollen in voormelde film, in de film noir 'The Man who wasn't there' van de gebroeders Coen én in de komische prent 'Bandits'.

'Moulin Rouge' ging evenmin met de bekroning voor de beste regie lopen. Die eer was weggelegd voor Todd Field, regisseur van het donkere gezinsdrama 'In the Bedroom'. Die film kreeg opvallend lovende kritieken en geldt als geheime tip voor de oscars, hoewel hij enkel in de kleinere bioscopen werd gedraaid.

De bekroningen voor de beste nevenrollen gingen naar actrice Cate Blanchett (voor haar vertolkingen in 'Lord of the Rings', 'The Shipping News' en 'The Man Who Cried') en naar Jim Broadbent (de directeur van het cabaret in 'Moulin Rouge' en de vrijer van schrijfster Iris Murdoch in de bio-pic 'Iris').

Opvallend is dat 'Lord of the Rings: Fellowship of the Rings' - de Tolkienverfilming waar volgens de reclame zowat de halve aardbol naar zit uit te kijken - niet in de top tien van de NBR werd opgenomen, maar anderzijds toch met drie 'speciale prijzen' werd vereerd. Ook de twee grootste bioscoopsuccessen van 2001 - 'Harry Potter and the Philospher's Stone' en 'Pearl Harbor'- vonden bij de NBR-jury geen genade. Haalden de top tien wel: de remake 'Ocean's Eleven', 'In the Bedroom', de chronologisch omgekeerde thriller 'Memento', 'Monster's Ball', de Somalie-oorlogsprent 'Black Hawk Down' van Ridley Scott, 'The Man who wasn't there', Spielbergd Kubrick-hommage 'A.I', Sean Penns 'The Pledge' en 'Mulholland Falls' van David Lynch.

Beste niet-Engelstalige film was volgens de NBR het uit 2000 stammende 'Amores Perros'. De beste animatieprent van het jaar blijkt 'Shrek' te zijn. Acteur John Voight, regisseur Steven Spielberg en componist John Williams worden allen voor hun oeuvre in de bloemen gezet.