Debuut The Strokes meteen goed voor plaat van het jaar

Met haar debuutelpee 'Is this it' heeft de New Yorkse post-punkband The Strokes, volgens sommige muziekrecensenten de "toekomst van de rock'n roll", meteen de titel 'Album van het jaar 2001' veroverd in de jaarlijkse ranking van het gezaghebbende Britse muziekblad New Musical Express (NME).

BELGA

The Strokes - een soort mengelmoes van Velvet Underground, Television en Iggy Pop - treden daarmee als vierde Amerikaanse band op een rij in de voetsporen van Queens of the Stone Age (2000), Flaming Lips (1999) en Mercury Rev (1998).

Die andere groep die volgens kenners de toekomst van de r'n r op de frele schouders draagt, het dynamische Detroitse duo The White Stripes, scoorde met haar debuut 'White Blood Cells' meteen een derde plaats. Tussen beide in bevindt zich Spiritualized ('Let it come down'). Gewezen winnaar Mercury Rev haalt met de schijf 'All is Dream' een zevende plaats, net achter de populaire metal van Slipknot ('Iowa'). Met zijn negende plaats in de top-50 sloeg bij Andrew WK enige incontinentie van blijdschap toe: 'I get wet'. Net buiten de top tien nestelen zich de eerste niet-Angelsaksische bands: op 14 de Pink Floyd-epigonen van Air en op 16 het eveneens Franse technoduo Daft Punk.

Andere grootheden moeten het op de als steeds wat eigenzinnige top-50 van de NME-redactie met lage(re) kwoteringen stellen: Nick Cave op 20, Sparklehorse op 22, Radiohead op 25 en Mogwai op 28. De hype van het jaar, de fictieve band Gorillaz, sluit op plaats 48 de rij bijna af. Een Belgisch aspect heeft de NME-lijst dit jaar niet, maar dat is geen stijlbreuk met het verleden.