Wall Street reageert negatief op werkloosheid

De mededeling dat de werkloosheid in de Verenigde Staten in november sterker is gestegen dan verwacht, trok vrijdag al het optimisme uit de Amerikaanse effectenbeurzen. Zowel de Dow-Jonesindex als de Nasdaq moesten even vrezen dat ze weer door de woensdag geslechte barrières van 10.000 en 2000 zouden zakken.

BELGA

Aan het einde van de dag beperkte de schade zich tot een verlies voor de Dow Jones van 0,5 procent op 10.049,46 punten. De Nasdaq leverde 1,6 procent in op 2021,05 punten. De werkloosheidscijfers werkten als een koude douche voor de beleggers. Een herstel van de economie laat kennelijk toch langer op zich wachten dan begin deze week werd gehoopt.

De Dowfondsen gingen over een breed front naar beneden. De grootste winsten kwamen terecht bij defensieve waarden zoals Exxon (2 procent) en Johnson and Johnson (1,8 procent).

Op de Nasdaq stond de chipsector onder druk, ondanks de optimistische omzetverwachtingen die Intel en Advanced Material Devices (AMD) donderdag nabeurs naar buiten hadden gebracht. Zakenbank Morgan Stanley Dean Witter stelde dat de stijging van de chipaandelen van de laatste weken niet in lijn is met de winstverwachtingen van de desbetreffende bedrijven.

Opmerkelijk was dat chipmachinemaker AMD (plus 9,9 procent) nog werd beloond voor zijn goede nieuws van donderdag. Collega Intel moest wel inleveren (2,7 procent), net als Applied Materials (2,3 procent) en Altera (6 procent).

Microsoft ging 1,2 procent achteruit. De negen staten die de federale schikking met het softwareconcern afwijzen, legden vrijdag nieuwe eisen aan de rechter voor. Microsoft moet zijn besturingsprogramma Windows en internetbrowser Explorer van elkaar scheiden. Hetzelfde geldt voor softwareprogramma's die nu nog automatisch in Windows-pakketten zijn meegeleverd.

Aangeboden door onze partners