Turks stadje wil schoolmeisjes voor huwelijk behoeden

Print
Verbaasd doordat er zoveel meisjes niet op school verschenen, ontdekte de burgemeester van het West-Turkse Acarlar, Kamil Koten, dat ten minste 25 meisjes tussen de 10 en 13 jaar door hun ouders voor geld waren uitgehuwelijkt.
De ontdekking leidde eerder deze maand tot de arrestatie van 24 mannen, die worden beschuldigd van onwettige seksuele gemeenschap met jonge meisjes. Zij kunnen tot zeven jaar gevangenisstraf krijgen, ook als zij kunnen bewijzen dat het huwelijk door een imam is ingezegend. De ouders van de jonge bruiden lopen het risico drie jaar achter de tralies te verdwijnen wegens exploitatie van hun dochters. Volgens een recente Turkse wet is de wettige leeftijd voor een huwelijk voor meisjes gesteld op 18 (voorheen 15).

Koten heeft speciale maatregelen genomen om huwelijken met jonge meisjes tegen te gaan in Acarlal, ongeveer 600 kilometer ten westen van Ankara. Restauranteigenaars en andere horeca-exploitanten riskeren vervolging als zij hun etablissement ter beschikking stellen voor een dergelijke plechtigheid. Ouders zijn hoge boetes in het vooruitzicht gesteld als zij hun dochter niet naar school sturen. In Turkije zijn kinderen tot en met hun dertiende jaar leerplichtig.
De burgemeester stelde dat hij tegen een 200 jaar oude traditie in Acarlar vecht. Ouders kunnen voor hun dochter een bruidsschat tussen de anderhalf en twee miljard Turkse lira (2.600 tot 3.400 gulden) vragen. De praktijk van de bruidsschat is illegaal, maar komt op het Turkse platteland nog veel voor.