Agenten gewond bij protestactie van Sinn Fein

Bij een demonstratie van de jongerenafdeling van Sinn Fein, de politieke arm van de IRA, zijn zondag in Noord-Ierland zeker 21 politiemannen en drie militairen gewond geraakt. De rellen hadden plaats bij een uitkijktoren van het Britse leger en verplaatsten zich vervolgens naar een nabijgelegen politiebureau.

BELGA

De demonstranten zijn ontevreden over het tempo van demilitarisatie van de provincie, aldus de BBC. Die was beloofd door de regering in Londen nadat de IRA was begonnen met het buitenwerkingstellen van de wapens. Groot-Brittannië heeft 63 militaire bases in Noord-Ierland en heeft er 13.600 soldaten gelegerd. De ongeveer honderd demonstranten gooiden benzinebommen, vuurwerk en andere projectielen naar de ordediensten. Een militair werd met zware brandwonden afgevoerd naar een ziekenhuis in Belfast. Twee agenten werden met ernstige hoofdwonden naar een ziekenhuis overgevlogen. Tijdens de schermutselingen raakten ook twee politiehonden gewond.

De autoriteiten arresteerden vier relschoppers. Twee van hen zijn minderjarig. De vier zal verstoring van de openbare orde ten laste worden gelegd.