Airshow-proces uitgesteld

Print
Voor de correctionele rechtbank van Brugge is maandagmorgen het proces van de airshow van Oostende ingeleid en meteen uitgesteld naar 4 maart 2002. De rechtbank heeft meteen ook een tweede zittingsdag vooropgesteld, namelijk 18 maart. De vluchtdirecteur en de veiligheidswaarnemer tijdens de airshow moeten zich voor de strafrechter verantwoorden.
Maandag werden een vijftigtal burgerlijke partijstellingen ingediend: nabestaanden van dodelijke slachtoffers, gewonden en verschillende maatschappijen. De verdediging heeft gezegd dat ze tijdens het proces een drietal getuigen zal oproepen. Wie dat zullen zijn, is niet bekend.

Tijdens de luchtvaartshow, op 26 juli 1997, crashte de piloot van een Jordaans stuntteam. Daarbij vielen tien doden, onder wie de Jordaanse piloot, en 55 gewonden. Onderzoek maakte duidelijk dat de piloot te veel risico's had genomen. Vluchtdirecteur Patrick S. en veiligheidswaarnemer Lambert S. werkten in opdracht van organisator Aviation Promotion Team vzw en waren belast met de leiding en het toezicht op het vliegtechnisch gedeelte van de airshow. Ze zouden onvoldoende maatregelen hebben genomen om de piloot tot de orde te roepen.