Rogge vecht tegen G14 en Euroliga

MILAAN -

Jacques Rogge kant zich tegen sportgroeperingen als de G14 (Europese topvoetbalclubs) en de Euroliga basketbal. De nieuwe voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité is van mening dat besprekingen met deze organisaties verboden moeten zijn. "Deze elitegroepen, zoals de Euroliga en de G14, dragen niets bij aan de basis zoals de sportfederaties doen. Zij vormen een gevaar en wij moeten strijden tegen hun egoïstische standpunten om de basis te beschermen. De oplossing ligt in een verbod op onderhandelingen, want dat is het exclusieve werk en het domein van de federaties."

BELGA

Rogge deed zijn harde uitspraken in de Italiaanse sportkrant Corriere dello Sport. "Ik denk dat het hier gaat om één van de grootste uitdagingen van de sport in de toekomst. Er dreigt een groot gevaar voor de nationale en internationale bonden."

Als gevolg van de dreiging van de G14 om een eigen Europese competitie op te zetten - parallel aan de UEFA - heeft de Europese voetbalunie haar bekertoernooien veranderd en gemoderniseerd. De Europa Cup I werd de Champions League. In het basketbal heeft de Euroliga een nieuwe competitie opgezet in concurrentie met de wereldbasketbalfederatie FIBA.