Negatieven van Kennedy-fotograaf verloren gegaan in WTC

Naar schatting 40.000 negatieven van de persoonlijke fotograaf van John F. Kennedy zijn verloren gegaan bij de aanslagen op het World Trade Center in New York. Het fotoarchief van de Amerikaanse fotograaf Jacques Lowe bevond zich in een bankkluis onder WTC 5, het gebouw dat op 11 september enkele uren na de Twin Towers instortte.

APNED

Een zoektocht naar de circa duizend dozen met materiaal heeft niets opgeleverd, zei de dochter van de fotograaf, Thomasina Lowe, woensdag, en de bank liet eerder deze week weten uit eigen onderzoek te hebben geconcludeerd dat het gewicht van het puin en de branden die er hebben gebrand uitsluiten dat de negatieven behouden zijn gebleven. De waarde van de onverzekerde negatieven zou rond de twee miljoen dollar liggen.

Jacques Lowe, die in mei van dit jaar overleed, werd in 1959 de officiële fotograaf van presidentskandidaat Kennedy. Nadat JFK tot president was gekozen, vroeg hij Lowe aan te blijven als zijn fotograaf. Lowes foto's hebben in meer dan 200 tijdschriften gestaan.