Interbrew legt klacht neer tegen vervalsing documenten

Naar aanleiding van de perikelen vorige week rond het vermeend bod van Interbrew op de Zuid-Afrikaanse brouwerij South African Breweries (SAB) heeft de Belgische brouwer vandaag/donderdag bij de onderzoeksrechter van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg een klacht met burgerlijke partijstelling neergelegd tegen onbekenden wegens diefstal en vervalsing van een document en koersmanipulatie.

BELGA

Vorige week dinsdag pakten twee Britse kranten uit met een document waaruit kon worden afgeleid dat Interbrew op 3 december een bod zou uitbrengen op SAB. Interbrew wees er vrij snel op dat het hier een vervalst document betrof.

De inhoud was voor een deel afkomstig uit een werkdocument dat door externe financiële adviseurs (de Londense zakenbanken Goldman, Sachs en Lazard) werd voorbereid maar berustte voor de rest op verzinsels aangebracht door onbekenden.

Volgens waarnemers zou het motief voor deze vervalsing wel eens manipulatie van de beurskoersen kunnen geweest zijn. Zoals verwacht steeg het aandeel van SAB op de Londense beurs onmiddellijk na het bekend raken van het nieuws fors, terwijl het Interbrewaandeel in Brussel afkalfde. Om die reden legde Interbrew ook klacht neer wegens koersmanipulatie. In afwachting van het afsluiten van dit onderzoek zal Interbrew geen verdere mededelingen meer doen over deze affaire.