Lufthansa bestelt 15 A380's bij Airbus

Ondanks de turbulentie in de luchtvaartbranche heeft Lufthansa vijftien nieuwe grote Airbus A380-800's besteld, zo heeft de maatschappij donderdag gemeld. Volgens Lufthansa-directeur Jürgen Weber gaat het om een strategische beslissing om de concurrentiepositie van de maatschappij op de lange termijn te versterken. De A380's, die per stuk 555 mensen kunnen vervoeren, worden pas in 2007 afgeleverd.

APNED

In september besloot de raad van bestuur van Lufthansa de discussie over de aanschaf van de A380's en de koop van vier Boeing 747-400's te bevriezen.

Airbus heeft al 82 orders voor de A380 van andere maatschappijen en verwacht voor begin dit jaar de honderd bestellingen te halen. De ontwikkelkosten van de A380 bedragen tien miljard dollar en de aanschafprijs is 250 miljoen dollar, maar de eerste klanten krijgen waarschijnlijk grote kortingen. Het toestel, dat het grootste vliegtuig ter wereld zal zijn vanaf de introductie in 2006, is ontworpen om te concurreren met de meer dan vierhonderd zitplaatsen tellende Boeing 747.

Sommige analisten twijfelen aan het nut van een groot toestel, maar Airbus meent dat de toegenomen passagiersaantallen van de afgelopen jaren ook na '11 september' weer zullen aantrekken en dat de A380 de beste oplossing is om de drukte op de intercontinentale routes te bestrijden.

Lufthansa heeft sinds de aanslagen zo'n 20 procent minder passagiers vervoerd en in reactie daarop 43 toestellen uit de vloot gehaald, verliesgevende routes opgeheven en personeel korter laten werken.