IMF houdt miljardenkrediet voor Argentinië in

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) houdt een deel van het miljardenkrediet voor Argentinië voorlopig in omdat het land te weinig economische vooruitgang boekt. Het gaat om een bedrag van 1,3 miljard dollar, dat deel uitmaakt van een ondersteuningspakket ter grootte van 22 miljard dollar.

APNED

Het IMF besloot de lening niet uit te betalen op advies van de eigen onderzoekscommissie, die twee weken geleden naar Argentinië ging. Het IMF helpt lidstaten begrotingsproblemen op te lossen, maar stelt leningen afhankelijk van de uitvoering van een economisch beleidsplan.

Argentinië bevindt zich in een ernstige economische crisis. Het land gaat steeds dieper gebukt onder de buitenlandse schuldenlast van in totaal 132 miljard dollar. De regering van president Fernando de la Rua heeft afgelopen weekeinde maatregelen genomen om te voorkomen dat er een run ontstaat op de banken.

Veel economen denken dat Argentinië gedwongen zal worden de munteenheid, die aan de dollar is gekoppeld, te devalueren. En andere mogelijkheid is dat Argentinië de dollar als wettig betaalmiddel invoert.