Dow-Jonesindex weer boven 10.000 punten

Op de effectenbeurs in New York is de Dow-Jonesindex woensdag voor het eerst sinds 6 september boven de grens van 10.000 punten gekomen dankzij groeiend optimisme over een economisch herstel. Het koersgemiddelde sloot met een flinke winst van 220,45 punten (2,2 procent) op 10.114,29.

BELGA

De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq-beurs deed het nog een stuk beter. De index steeg met 83,74 punten ofwel 4,3 procent tot 2046,84 en kwam daarmee voor het eerst sinds 8 augustus boven de 2000.

De Dow-Jonesindex staat nu 23 procent boven het dieptepunt van 8235 punten dat op 21 september werd bereikt in de nasleep van de terreuraanslagen in New York en Washington. De Nasdaq heeft sindsdien een winst geboekt van 44 procent.

Woensdag kregen beleggers meer vertrouwen dat de ergste economische malaise achter de rug is. Dat kwam deels door vrij positieve geluiden van de technologiebedrijven Cisco Systems en Oracle op dinsdag. Bovendien werd woensdag een half uur na opening van de beurs bekend dat de NAPM-index voor de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector in november een onverwacht sterke stijging liet zien.

De grootste winnaar in de Dow-Jonesindex was Walt Disney met een koersstijging van ruim 9 procent. Van de dertig fondsen in de index sloten er slechts vier lager. Dat waren de farmaciebedrijven Merck en Johnson ° Johnson, Philip Morris en AT&T.

Bij de technologiefondsen won Oracle 11 procent. Tot de belangrijkste dissonanten behoorde Ford. Het autoconcern waarschuwde dat het verlies over het vierde kwartaal een stuk groter zal uitvallen dan was verwacht en moest dat bekopen met een koersdaling van ruim 5 procent.

Op de valutamarkt in New York stond de koers van de euro aan het eind van de handel op 0,8885 dollar na een slot van 0,8865 in Amsterdam.