Geen akkoord over Europees aanhoudingsbevel

De ministers van Justitie van de Europese Unie hebben geen akkoord bereikt over het Europese aanhoudingsbevel. Dat is donderdag vernomen uit bronnen bij het Belgische EU-voorzitterschap. Het akkoord liep spaak op de Italiaanse eis om het toepassingsdomein van het aanhoudingsbevel te beperken tot zes misdrijven. De staatshoofden en regeringsleiders zullen het dossier volgende week moeten beslechten op de Europese top van Laken.

BELGA

Veertien lidstaten schaarden zich achter het finale compromisvoorstel dat raadsvoorzitter Marc Verwilghen donderdagochtend op tafel legde. Ierland nam vrede met een aparte verklaring waarin een drietal misdrijven meer in detail werden omschreven. Oostenrijk krijgt een overgangsperiode van vijf jaar voor de uitlevering van onderdanen voor feiten die in eigen land niet strafbaar zijn. Italië bleef evenwel bij het standpunt dat het aanhoudingsbevel niet mag aangewend worden voor misdrijven als fraude, witwaspraktijken of corruptie.

Net voor de ondertekening van het samenwerkingsakkoord tussen de VS en Europol probeerden Verwilghen en eurocommissaris Antonio Vitorino in een driehoeksoverleg de Italiaanse delegatie tot andere inzichten te brengen.

De justitieraad bereikte wel een akkoord over de gemeenschappelijke definitie en bestraffing van terreurdaden in de lidstaten van de Europese Unie. Ook het besluit rond de oprichting van Eurojust is afgerond.