VS zetten klopjacht op Bin Laden voort

Hoewel hun 'werkterrein' steeds kleiner wordt en de Taliban met de donderdag aangekondigde overgave van Kandahar vrijwel verslagen lijken, bombardeert de Amerikaanse luchtmacht door. Vooral de grottencomplexen in de bergen van Oost Afghanistan, waar Osama bin Laden en andere leidinggevenden van zijn Al-Qaida-netwerk zich mogelijk bevinden, krijgen de volle laag. "Er zijn ontelbare grotten en het is onmogelijk om ze allemaal te bombarderen. We proberen de belangrijkste doelwitten met verkenningsoperaties vast te stellen", zei admiraal Mark Fitzgerald van de USS Theodore Roosevelt, een van de vliegdekschepen van waaruit de Amerikanen hun missies boven Afghanistan uitvoeren. Speciale troepen op de grond leiden de bommenwerpers naar de vanuit de lucht vaak onzichtbare grotten toe.

APNED

Het wijdvertakte grottencomplex in de bergen rond Tora Bora is donderdag weer op grote schaal gebombardeerd. De tientallen bommen zorgden voor schokgolven die de ruiten in Jalalabad, vijftig kilometer verder, deden trillen. Een woordvoerder van het Pentagon zei dat oppositiestrijders inmiddels een aantal van de tunnels in het Tora Bora-complex zijn binnengegaan.

De ongeveer duizend Amerikaanse mariniers die in een kamp ten zuidwesten van Kandahar zijn gelegerd zijn donderdag voor het eerst op grote schaal in actie gekomen. Ze hebben posities in de buurt van de uitvalswegen rond Kandahar ingenomen en zijn actief bij het afsnijden van de communicatielijnen met de stad en lijken ingezet te zijn om vluchtende Taliban- en Al-Qaidastrijders op te vangen.