NMBS huldigt grootste stationsparking in aan Brussels Zuidstation

De NMBS heeft donderdag een nieuwe parking ingehuldigd aan het Brusselse Zuidstation. Die biedt op termijn plaats aan 2.500 wagens, en is meteen de grootste van België. Daarmee is de eerste fase van de vernieuwing van de hele buurt rond het Brussel-Zuid afgewerkt. Voor de nieuwe parking telde de NMBS in totaal 49,58 miljoen euro of 2 miljard frank neer.

BELGA

De NMBS wil auto en trein zo goed mogelijk laten samengaan. Daarom moeten de parkings vlot bereikbaar en veilig zijn. Het nieuwe complex aan het Zuidstation kadert in dat plan. De parking telt zes ondergrondse niveaus. Sinds juli 2000 zijn er daar al vier van in dienst. Op termijn zal er plek zijn voor 2.500 auto's. Tegen 2007 zouden alle werken in de buurt van Brussel-Zuid moeten afgewerkt zijn.

Om het karakter van het Zuidstation als internationaal verkeersknooppunt te benadrukken, zijn er speciale voorzieningen getroffen voor reizigers van Thalys, Eurostar, TGV-Brussel-Frankrijk en andere treinverbindingen met het buitenland. Zo schenkt Eurostar klanten 2 dagen gratis parking. Thalys biedt een prijsvermindering aan voor de parking aan mensen die op zakenreis vertrekken. Het bouwen van stationsparkings is echter een dure investering.

Daarom probeert de NMBS de bouw ervan te laten samengaan met de commerciële uitbouw van de stationsomgeving. Dat is niet anders aan het Zuidstation. Langsheen het stationsgebouw, in een overdekte gaanderij, komen er handelszaken en kantoren. Bovenop het station komen er vijf verdiepingen met bureauruimte en een hotel met meer dan 200 kamers. Aan de overzijde van het station, aan de Frankrijkstraat, wordt een nieuw kantorencomplex gebouwd dat ook plaats zal bieden aan enkele handelszaken. Tot slot komt er ook een woongebouw met ruimte voor ongeveer 200 appartementen. De parking zelf kostte de NMBS 49,58 miljoen euro, zo'n 2 miljard frank. Voor de volledige vernieuwing van Brussel-Zuid moest een bedrag van 233,10 miljoen euro of 9 miljard frank neergeteld worden.