George Leekens met Roda JC in 8e finales

George Leekens, de gewezen Belgische bondscoach, heeft zich dinsdagavond met zijn Nederlandse club Roda JC geplaatst voor de achtste finales van de UEFA-Beker. In Kerkrade versloeg het team het Franse Bordeaux met 2-0. De heenwedstrijd was door Bordeaux gewonnen met 1-0. George Leekens toonde zich na de wedstrijd zeer tevreden met de overwinning en kwalificatie. "We hebben een beetje gegokt en gewonnen. Het is een mooi resultaat voor de club Roda JC en ook voor het Nederlandse voetbal."

BELGA

Het is de eerste keer in het bestaan van de club dat Roda JC erin slaagt verder te komen dan de derde ronde van een Europees toernooi. Het zag er lange tijd nochtans niet goed uit voor de Nederlanders. Bijna een uur lang lukte niets. De thuisploeg streed wel dapper, maar dwong niet één uitgespeelde kans af. Een strafschop in de 57e minuut bracht de ommekeer. Batlles kreeg rood en Anastasiou mocht in twee keer binnen schieten. Zeven minuten later schoot Lawal met een fraaie, maar omstreden omhaal Roda JC naar de achtste finales. Volgens de Fransen werd de bal op de lijn gekeerd door doelman Ramé, maar de scheidsrechter oordeelde anders. Nol Hendriks, de sterke man van Roda JC, uitte aan de vooravond van de return nog enige kritiek aan het adres van trainer Leekens. De Limburgse textielhandelaar, tevens bestuurslid technische zaken in Kerkrade, vond dat de Belgische coach zich te vaak negatief uitliet over zijn spelers. Bovendien meende Hendriks dat Leekens moest stoppen met het vragen om versterkingen. Het tweede duel met Bordeaux bewees eens te meer waarom Leekens in Kerkrade om de komst van een vormgever blijft roepen. Want Roda JC speelde niet slecht, maar miste een regisseur op het middenveld. Lawal deed individueel leuke dingen, Van Dessel speelde tactisch aardig, Nygaard rommelde erop los, Van Dijk controleerde goed en Sonkaya bewaakte de rechterflank bekwaam. Maar er was niemand die het spitsenduo Anastasiou/Berglund bediende. Een splijtende dieptepass of een beslissende eindpass bleef uit. Daarom was Roda JC in de eerste helft nauwelijks gevaarlijk.

Bordeaux deed niet veel meer dan afstoppen en ontregelen. De Franse ploeg stelde doelman Kalac alleen op de proef met een aantal voorzetten en afstandsschoten. De Australische international kwam evenwel niet in de problemen. Bordeaux miste aanvoerder Roche in het hart van de defensie. De oud-international was maandag op de training geblesseerd geraakt. Mede door zijn afewezigheid maakte de Franse verdediging een ietwat onzekere indruk. Roda JC ontbeerde evenwel de kwaliteit en het vernuft om daarvan te profiteren. Tien minuten na de rust 'explodeerde' de wedstrijd. Vrede kopte in waarna Batlles met zijn hand de bal onder de lat wegsloeg. De Oostenrijkse scheidsrechter Stuchlik reageerde goed: rood voor de Franse middenvelder en een strafschop voor Roda JC. Anastasiou, die toch al een ongelukkige wedstrijd speelde, schoot de bal vanaf de stip tegen doelman Ramé. In de rebound kopte de Griekse spits alsnog raak, 1-0. Amper zeven minuten later was het opnieuw karnaval in Kerkrade. Lawal haalde in het Franse strafschopgebied de bal om, waarna doelman Ramé de bal op de doellijn met een zweefduik pakte. Heel Roda JC claimde een doelpunt en tot ontzetting van heel Bordeaux wees de grensrechter inderdaad naar de middenstip, 2-0. In de nerveuze slotfase kreeg de Franse ploeg één grote kans op de beslissende tegentreffer. Kalac hield de doorgebroken Christian van scoren af. Het eindsignaal kwam als een ware bevrijding voor de Nederlanders en vormde het begin van een lange feestavond in Kerkrade.

Trainer Leekens wilde nog de volgende reactie kwijt: "Bordeaux is bepaald geen boerenploegje. We zijn voorzichtig begonnen en hebben na de rust de druk verhoogd. Toen vielen de doelpunten. Of de tweede bal over de lijn was? Hij is goedgekeurd en daar gaat het om."