China overweegt stationering FBI-agent in Beijing

China gaat overwegen om de stationering van een Amerikaanse FBI-agent in Beijing toe te staan. De Amerikaanse gezant Francis Taylor maakte dat donderdag bekend. Taylor is in Beijing voor overleg met de Chinese regering over de bestrijding van het internationale terrorisme.

APNED

Taylor prees de Chinese regering voor haar hulp bij de bestrijding van het Al-Qaidanetwerk van Osama bin Laden. Maar zijn verslag van twee dagen onderhandelingen met Chinese ambtenaren maakte ook duidelijk dat de VS en China op veel punten nog van mening verschillen.

China en de VS denken anders over de omvang van de strijd tegen het terrorisme en over de definitie van terrorisme. Taylor erkende bijvoorbeeld dat Chinese moslims voor Al-Qaida hebben gevochten in Afghanistan, maar hij benadrukte dat Washington niet de Chinese visie steunt dat moslimseparatisten in het noordwesten van China een gevaar vormen voor de wereld.

China wordt ervan beschuldigd raket- en atoomtechnologie te leveren aan Pakistan, dat voor 11 september de Taliban-militie in Afghanistan steunde. Ook Osama bin Laden heeft aangegeven dat hij massavernietigingswapens wil bemachtigen. Over de Chinese wapenproliferatie hebben de Amerikaanse en Chinese onderhandelaars nog slechts kort gesproken.