Nobelprijswinnaars in overleg over vredesoplossingen

Dertig winnaars van de Nobelprijs voor de vrede hebben donderdag in Oslo strategieën besproken voor het oplossen van conflicten in de 21ste eeuw. De Zuid-Koreaanse president Kim Dae Jung noemde de kloof tussen arm en rijk in de wereld als de voornaamste oorzaak van terrorisme en oorlog.

BELGA

Het debat is de start van een driedaagse die voorafgaat aan de uitreiking van de honderdste Nobelprijs voor de vrede, aan de Verenigde Naties en hun secretaris-generaal Kofi Annan.

President Kim kreeg de prijs in 2000 en verder nemen ook winnaars van vorige edities aan het debat deel: de Poolse ex-president Lech Walesa (1983), de Braziliaanse mensenrechtenactivist Adolf Pérez Esquivel (1980) en de leider van de Noord-Ierse regering David Trimble (1998).

Het Nobelinstituut in Oslo heeft alle levende prijswinnaars en vertegenwoordigers van bekroonde instellingen uitgenodigd. De Palestijnse president Yasser Arafat en de Israëlische minister van buitenlandse zaken Shimon Peres, die de prijs samen kregen in 1994, konden wegens de gespannen toestand in het Midden-Oosten niet aanwezig zijn. De vroegere Russische president Michail Gorbatsjov (1990) kon er niet zijn wegens ziekte en de voormalige Zuid-Afrikaanse president Frederik Willem de Klerk (1993) werd weerhouden door de moord op zijn ex-vrouw. Nelson Mandela (1993) en de voormalige VS-diplomaat Henry Kissinger (1973) hadden van in het begin afgezegd.

De voorzitter van het Nobelcomité, Gunnar Berge, noemde het "uitzonderlijk betreurenswaardig" dat de Birmaanse oppositieleidster Aung San Suu Kyi (1991) niet aanwezig kon zijn. De activiste staat onder huisarrest vanwege de militaire junta in Rangoon.