FBI brengt New Yorkse misdaadfamilie slag toe

De Amerikaanse federale recherche FBI heeft woensdag een drie jaar durend onderzoek afgerond met aanklachten tegen 73 leden van de grootste misdaadfamilie van New York. De zaak is volgens assistent-directeur van de FBI Barry Mawn voor het grootste gedeelte gebaseerd op informatie van een rechercheur die in de Genovese-familie was geïnfiltreerd.

APNED

De rechercheur wist het vertrouwen van de familie te winnen door schijnbaar flink te verdienen aan illegale sigarettenverkopen en andere criminele transacties. Hij zat aan bij wekelijkse bijeenkomsten van de Genoveses, maar moest uiteindelijk uitwijken omdat het voor hem te gevaarlijk was geworden, zei Mawn.

Waar andere misdaadfamilies in de afgelopen twintig jaar door de autoriteiten werden aangepakt, wisten de Genoveses buiten schot te blijven doordat zij geweld vermeden om niet al te zeer in het oog te lopen. Alleen het dreigen met geweld was meestal al genoeg om gedaan te kregen wat zij wilden, zei officier van justitie Mary Jo White.

Volgens Mawn is met de arrestaties aangetoond dat de georganiseerde misdaad er niet op hoeft te rekenen dat de FBI en andere politiediensten het na de aanslagen van 11 september te druk met andere zaken hebben.

Aangeboden door onze partners