Veroordeelde mannen vrij na DNA-onderzoek

Drie Amerikanen die meer dan veertien jaar achter de tralies hebben gezeten voor de verkrachting van en moord op een studente in 1986 zijn na DNA-onderzoek vrijgelaten.

APNED

De drie werden destijds tot levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating veroordeeld op grond van spermaonderzoek en belastende verklaringen van een kompaan. Nieuw onderzoek toonde eerder dit jaar aan dat de conclusies van de laborante niet deugden. Toen vervolgens op last van de rechter een DNA-onderzoek werd uitgevoerd bleek dat geen van de vier mannen de dader kon zijn geweest.

De vierde man, die zijn straf van zeseneenhalf jaar al heeft uitgezeten, is door de rechter ook van blaam gezuiverd. Meteen na zijn veroordeling had hij gezegd dat de politie hem tot een valse getuigenis had aangezet en dat hij wilde vermijden ook levenslang te krijgen.

In Illinois, de staat waar de zaak zich afspeelde, is een moratorium op de doodstraf afgekondigd nadat sinds 1987 dertien terdoodveroordeelden waren vrijgekomen vanwege een rechterlijke dwaling.

"Niets kan de onterechte beroving goedmaken van vijftien jaar, de helft van ons leven", zei een van de drie mannen toen hij woensdag de gevangenis verliet. Het onderzoek naar de moord op de studente wordt heropend.