Kroongetuige pleegde meineed in Rosenbergproces

De kroongetuige in de zaak Rosenberg in de Verenigde Staten heeft toegegeven dat hij gedurende het proces, dat begin de jaren vijftig plaatsvond, meineed heeft gepleegd. Julius en Ethel Rosenberg werden in 1953 geëxecuteerd nadat ze ervan beschuldigd werden geheime atoominformatie aan de toenmalige Sovjetunie te hebben doorgespeeld.

BELGA

De getuigenis van David Greenglass, de nu 79-jarige broer van Ethel Rosenberg, was destijds van cruciaal belang voor de beslissing van de jury, die het Amerikaanse echtpaar na een slopend proces uiteindelijk tot de elektrische stoel veroordeelde. Vijftig jaar na de feiten heeft Greenglass woensdag toegegeven dat hij tijdens het proces meineed heeft gepleegd.

"Ik ben niet zeker van deelname van mijn zus aan het overdragen van geheime boodschappen in verband met Amerikaanse atoombommen aan de Russische veiligheidsdienst KGB", aldus Greenglass woensdag in een televisieprogramma van de Amerikaanse omroep CBS. Tijdens het proces had hij verzekerd dat Ethel Rosenberg hem bij haar thuis in New York had geholpen bij het heromzetten van manuscripten met atoomgegevens voor de Sovjetunie.

Ondanks massaal protest in binnen- en buitenland besliste de jury mede door Greenglass' getuigenis het echtpaar te laten executeren.