Arafat vraagt Bush om respijt

De Palestijnse leider Yasser Arafat wil van de Amerikaanse president George Bush meer tijd om te tonen dat hij daadwerkelijk probeert het terroristische geweld tegen Israëliërs te stoppen. Ook wil hij meer "speelruimte" om terroristen op te pakken.

APNED

Arafats verzoek om respijt werd woensdag overgebracht door de Noorse premier Kjell Magne Bondevik, die hij in een brief om diplomatieke hulp heeft gevraagd om een eind te maken aan niet nader aangeduide Israëlische acties.

Bondevik sprak woensdag met Bush. Hij zei dat de Israëlische premier Ariel Sharon hem eerder woensdag in een telefoongesprek heeft meegedeeld dat Israël de vergeldingsacties voor de terreuraanslagen van zaterdag en zondag, waarbij in Haifa en Jeruzalem 25 Israëliërs werden gedood en meer dan 200 gewond raakten, heeft beëindigd.

Bush zei voorafgaand aan zijn onderhoud met de Noorse premier over Arafat dat "nu de tijd aan hem is" om te tonen dat hij alles doet wat in zijn macht ligt om verdere terreuraanslagen in Israël te voorkomen.

De Amerikaanse Senaat heeft woensdagavond in een resolutie solidariteit met Israël betuigd.