Aanvallen op Tora Bora houden aan

Luchtaanvallen en grondgevechten teisteren donderdag opnieuw het bergachtige gebied in Tora Bora in het oosten van Afghanistan. Daar houden zich vermoedelijk honderden getrouwen van Osama bin Laden en de terrorist zelf schuil.

BELGA

Donderdagochtend heeft een Amerikaanse bommenwerper flanken van het gebergte met vijf bommen bestookt, terwijl Afghaanse anti-Talibanstrijders stellingen in de bergen beschoten. Volgens de anti-Talibanmilities rukken 3.000 van hun manschappen naar Tora Bora op.

De militaire operatie tegen de geheime basis van de terroristische organisatie Al Qa'ida, waarvan heel wat leiders zich in het tunnelnetwerk onder Tora Bora zou bevinden, begon woensdag.

De situatie in het laatste Taliban-bastion Kandahar in Zuid-Afghanistan blijft intussen onduidelijk. De anti-Talibanmilities van de toekomstige leider van de Afghaanse overgangsregering, Hamid Karsai, zouden de luchthaven in Kandahar niet langer bezetten.

Karzai raakte woensdag bij de aanvallen in Kandahar licht gewond. Kort daarvoor had de reeds benoemde leider een gesprek met Talibanleiders over de inname van de zuidelijke stad. Drie Amerikaanse soldaten overleefden de klap bij het inslaan van Amerikaanse bommen op Kandahar niet. Negentien anderen raakten gewond.

Aangeboden door onze partners