Voormalig gouverneur Racicot voorzitter Republikeinse partij

De Amerikaanse president George Bush heeft woensdag zijn partijgenoot en ex-gouverneur van Montana Marc Racicot benoemd tot voorzitter van de Republikeinse Partij.

APNED

Racicot, die al jaren tot de politieke intimi van Bush behoort en tijdens de stembuscontroverse in Florida als diens woordvoerder diende, is de opvolger van de gouverneur van Virginia, Jim Gilmore, die vertrekt na onenigheid met het Witte Huis.

De nieuwe voorzitter van het Republican National Committee, het bestuur van de partij, verklaarde de baan te zullen combineren met zijn gewone lobbywerk voor het advocatenkantoor Bracewell & Patterson. Racicot deed geen beloftes over het omzeilen van gevoelige zaken, maar zei alleen dat hij "lobbywerk openbaar zal maken wanneer dat raakvlakken heeft met rechtszaken, het werk van overheidsdiensten of de uitvoerende macht".

Bush vroeg de 53-jarige Racicot om de partij te versterken met het oog op de Congresverkiezingen van 2002, wanneer het gaat om de meerderheid in het Congres en verkiezingen in zo'n dertig staten.