Oud-topman Sotheby's schuldig aan verboden prijsafspraken

De voormalige topman van het veilinghuis Sotheby's is woensdag schuldig bevonden aan het maken van verboden prijsafspraken met concurrent Christie's. In het voorjaar bepaalt de rechtbank in New York de straf voor de 76-jarige Alfred Taubman. De ex-directeur van het veilinghuis, die de aanklacht ontkent, kan tot drie jaar gevangenisstraf worden veroordeeld.

APNED

Taubman van Sotheby's en topman Anthony Tennant van Christie's zouden in de periode 1993-'99 minstens 400 miljoen dollar aan commissiegelden hebben gestolen van Amerikaanse kunstverkopers. Over die commissiekosten zouden de huizen onderling afspraken hebben gemaakt. Door die geheime afspraak waren aanbieders van kunst hun belangrijkste onderhandelingsmiddel met de veilingmeesters kwijt, en konden Sotheby's en Christie's hun commissiekosten flink opvoeren.

Negen van de tien kunstwerken, meubelstukken en edelstenen die wereldwijd worden geveild, komen bij Christie's of Sotheby's onder de hamer. De Engelse ex-topman Tennant van Christie's heeft verklaard niet vrijwillig naar de Verenigde Staten te komen om terecht te staan. Het uitleveringsverdrag tussen de VS en Groot-Brittannië voorziet bovendien niet in de uitlevering van verdachte overtreders van de kartelwetgeving.

Aangeboden door onze partners