Enron krijgt noodkrediet van 1,5 miljard dollar

Het Amerikaanse energieconcern Enron, dat het gerechtelijk akkoord heeft aangevraagd, nam dinsdag een aantal maatregelen om het faillissement af te wenden. Zo kreeg Enron een noodkrediet van 1,5 miljard dollar of 1,7 miljard euro, waarvan een deel onmiddellijk beschikbaar is om verder te kunnen draaien. Ook moeten 4.000 van 7.500 werknemers in het hoofdkwartier in Houston afvloeien.

BELGA

Het noodkrediet is afkomstig van twee Amerikaanse banken, JP Morgan en Citigroup, die al forse leningen aan het concern hadden uitstaan. Als garantie voor het noodkrediet dienen de eigendommen van Enron. Van de 1,5 miljard dollar komt 250 miljoen onmiddellijk vrij. Dat geld moet dienen om de lopende kosten te dekken. De rest van het bedrag wordt in twee schijven beschikbaar gesteld, als het concern met plannen komt die de goedkeuring van de financierders kunnen wegdragen.

Het schrappen van 4.000 banen in het hoofdkwartier van Enron moet dienen om de kosten te verminderen. De maatregelen die dinsdag werden aangekondigd wenden het onmiddellijk gevaar van faling af. Op langere termijn zoekt Enron naar partners om de activiteit van energietrading nieuw leven in te blazen. Gesprekken hierover zijn aan de gang, zo verklaarde een afvocaat van het concern aan de Amerikaanse rechter Arthur Gonzales. In Europa liggen een aantal concurrenten alvast op de loer om een deel van Enron in te pikken. Zo is Suez geïnteresseerd in enkele holdings van Enron. Glencore aast dan weer op de handel in non-ferrometalen.

Ook de Amerikaanse Justitie is geïnteresseerd geraakt in Enrons activiteiten. Volgens de website van The Wall Street Journal is er een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de tradingactiviteit, net als naar de rol van de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Enron was tot voor kort een van de grootste traders in energie en stroom ter wereld. Het bedrijf had te kampen met een schuldenlast van minstens 16,8 miljard dollar. Het voorbije weekend werd daarom het gerechtelijk akkoord - het grootste in de Amerikaanse geschiedenis- aangevraagd.